Kültür

İnay Köyü (Ulubey/Uşak) Web Sitesi

KIYAFETLER
İnay’da kadın erkek kıyafetlerinde iki dönem vardır. Medeni kıyafetlerin kabulünden önce milli kıyafet hakimdi. Kadınlar; şalvar, üç peşli, entari giyer bele gümüş tokalı kemerler bağlarlardı. Başta altın fes ve al yazma veya poşu bulunurdu. Entari altına camadan giyilirdi. Erkekler ise; top don, uzun konçlu çorap, körüklü çizme, yakasız gömlek, üzerine de ceket giyerlerdi. Başa poşu bağlarlardı. Daha sonraları sarık, fes, cübbe gibi giyecekler giyildi.
Medeni giyimin kabulünden sonra, kadınlar fistan ve şalvar, erkekler pantolon ve ceket giydiler. Şapka kullanılmaya başlandı.
Bugün her türlü modern kıyafetler giyilmekle birlikte özellikle yaşlı kadınlarda eski giyimin izlerine rastlamak mümkündür.


YİYECEKLER
Uşak ve Eşme çevresinde bilinen yemekler genelde İnay’da da yapılır. Dövülmüş veya değirmende kırılmış buğdaydan yapılan “keşkek” düğünlerin geleneksel yemeğidir. Düğün ve mevlitlerde genellikle “un helvası” yapılır. Bayramlarda “baklaya ve kadayıf” yapmak adettir. Günlük olarak “çörek ve pide” türü ekmekler tüketilir. İçi ıspanak türü sebzelerden hazırlanan ve sini içerisinde pişirilen “döndürme” çok sevilir. Ayrıca sac üzerinde yapılan “katmer, bükme ve yufka” önemli yiyeceklerdir.