Eğitim

İnay Köyü (Ulubey/Uşak) Web Sitesi

OKULLAR
Son yıllara kadar, İnay köy merkezinde 1928 yılında kurulan bir ilkokul ve 1976 yılında açılan bir ortaokul, İstasyon Mahallesinde de bir ilkokul bulunmakta idi. Önce İstasyon Mahallesindeki ilkokul öğrenci yetersizliği nedeniyle kapatılarak öğrenciler köy merkezine taşınmaya başlanmış daha sonra sekiz yıllık zorunlu eğitimin uygulanmaya başlanmasıyla da ilkokul ve ortaokul birleştirilmiştir.


1928’DEN BERİ…
1928 yılında öğretime açılan ilkokul önceleri geçici bir binada hizmetini sürdürmüş, 1933 yılında köy halkı tarafından yapılan binaya taşınarak yatılı duruma dönüştürülmüştür.O zamanki adıyla Eşme İlçesi – İnay Yatı Okulu olan bu okul 1948-1949 öğretim yılı sonuna kadar yatılı olarak hizmetini sürdürmüştür. Bu süre içerisinde çevre köylerdeki eğitmenli okulların öğrencileri ve okul bulunmayan köylerin öğrencileri bu okulda öğrenim görmüştür (Eğitmenli okullardan gelenler 4. ve 5. sınıfları İnay’da okumuşlardır). Bu okulun yıkıntıları köy içinde in ve köprünün bulunduğu mevkidedir.

İnay ilkokulu 1956-1957 öğretim yılında üç derslikli olarak yapılan yeni yerine taşınmış, bu binaya 1969 yılında ekleme yapılarak beş derslikli duruma getirilmiştir. Bu bina ilköğretimin birleştirildiği döneme kadar hizmet vermiştir.

İstasyon mahallesindeki okul ise 1971 yılında İnay İlkokul Müdürlüğüne bağlı bir sınıf olarak açılmış 1977 yılında müstakil okul haline getirilmiştir. Önceleri geçici kiralık bir binada hizmetini sürdürürken 1979 yılında mahalle ve köy halkı tarafından yaptırılan binaya taşınmıştır. 1994 yılında öğrenci azlığı sebebiyle kapatılmıştır. Merdivenli Mahallesinde 1979 yılında bir ilkokul açılmış ancak bu okul da öğrenci yersizliği nedeniyle 1990 yılında kapatılmıştır.

İnay ortaokulu ise 1976-1977 öğretim yılında köy muhtarlığınca temin edilen geçici binada hizmete açılmıştır. 1987-1988 yılında köylü-devlet işbirliği ile yapılan yeni binasına taşınmıştır. Halen bu bina sekiz yıllık ilköğretim okulu olarak hizmet vermektedir.


OKURYAZARLIK
İnay Köyünde okur-yazarlık oranı %90 civarındadır. Köy halkının geneli okuma yazma bilmektedir. Okuma yazma bilmeyenler 65 yaş ve daha yukarı yaşlardaki kadın nüfustur.