İsmet İNÖNÜ’nün Uşak Gezisi

İnay Köyü (Ulubey/Uşak) Web Sitesi

İsmet İNÖNÜ’nün Uşak Gezisi

1 Nisan 2020 Yazı ve Makaleler 0

İsmet İnönü, 1959 yılında çıktığı Ege Bölgesi gezisinde saldırıya uğradığı Uşak’tan Manisa’ya giderken İnay’dan geçmiştir.

Prof.Dr. Mehmet Karayaman’ın “İsmet İnönü’nün Uşak’ta Taşlanması Olayının İç Yüzü” kitabının tanıtım bülteninde İnönü’nün Uşak ziyareti ve yaşanan olaylar kısaca aşağıdaki şekilde özetlenmiştir.
“Demokrat Parti, 1950 yılında yapılan seçimlerde ezici bir çoğunluk elde ederek iktidara gelmiştir. 1950’li yılların sonunda Demokrat Parti ile CHP arasındaki ilişkiler gerginleşmiş, hükümet basına ve muhalefete karşı sert tedbirler alarak onları kontrol altında tutmaya çalışmıştır. İsmet İnönü, Demokrat Partinin sert tutumunu halka anlatmak için Ege Bölgesini kapsayan bir geziye çıkmıştır.
29 Nisan 1959 tarihinde Ankara’dan hareket eden İsmet İnönü, 30 Nisan 1959 tarihinde Uşak’a gelmiştir. Tren İstasyonundan şehir merkezine doğru hareket eden İsmet İnönü’nün içinde bulunduğu araca, Demokrat Partililer tarafından bardak fırlatılmıştır. Milli Mücadele sırasında Türk orduları tarafından karargâh olarak kullanılan evi ziyaret etmesi engellenmeye çalışılmıştır. 1 Mayıs 1959 günü, Uşak’tan ayrılmak için tren istasyonuna gelen İsmet İnönü’ye taş atılmıştır. Atılan taşlardan biri başına isabet etmiş ve küçük bir yara meydana gelmiştir.”

(Kaynak: Mehmet Karayaman, 2013. İsmet İnönü’nün Uşak’ta Taşlanması Olayının İç Yüzü, AKY Yayınları, 208 Sayfa)


Uşak gezisinden sonra Manisa’ya gitmek üzereyken Uşak İstasyonunda saldırıya uğrayan İnönü ve beraberindekiler, Manisa istikametine hareket ettikten sonraki duraklarında daha geniş güvenlik tedbirleri uygulamışlardır. Halkla temaslarını kısa tutmak zorunda kalmışlardır.

İnönü ve beraberindekileri taşıyan tren 1 Mayıs 1959 günü Saat 09:47’de İnay istasyonuna ulaşmış ve çok kısa bir süre istasyonda durduktan sonra Eşme ve Manisa İstikametine devam etmiştir. İnay istasyonunda köylülerin tezahüratları ve sevgi gösterileriyle karşılanmıştır.

İnay istasyonundaki karşılama Milliyet Gazetesinin 2 Mayıs 1959 günkü sayısında aşağıdaki şekilde aktarılmıştır:

ARA İSTASYONLARDA
“Genel Başkan İnönü ve beraberindekiler Uşak’tan sonra saat 09:47’de İnay istasyonuna gelmişlerdi. Burada toplanan halk Genel Başkana büyük tezahürat yapıyordu. Silahlı jandarmalar burada da halka mani olmaya çalışıyorlardı. Diğer ara istasyonlar da geçildikten sonra saat 11:15’te Eşme’ye varıldı. Polis tarafından sıkı bir kordon altına alınan Eşme istasyonu bütün tedbirlere rağmen kalabalık bir vatandaş kitlesi tarafından doldurulmuştu. Halk Genel Başkana büyük sevgi gösterisinde bulundu. Normal tarifeye göre, istasyonda 15 dakika durması gereken tren 1 dakika anara hareket ettirildi.”

Kaynak: 02.05.1959 tarihli Milliyet Gazetesi, Sayfa 5.