İlk öğretmenlerden Mebrure İnal TANGİL

İnay Köyü (Ulubey/Uşak) Web Sitesi

İlk öğretmenlerden Mebrure İnal TANGİL

1 Nisan 2020 Yazı ve Makaleler 0

Genç cumhuriyetin ilk öğretmenlerinden olan Mebrure İnal TANGİL, öğretmenlik hayatına İnay’da başlamıştır.

10 Kasım 2018 Cumartesi tarihinde Cumhuriyet Gazetesi web sayfasında Ozan ÇEPNİ imzasıyla yayımlanan söyleşide; 1923 yılında Cumhuriyet ile birlikte doğan, harf devriminin ardından okula ilk giden çocuklardan ve yeni Türkiye’nin yetiştirdiği ilk öğretmenlerden olan Mebrure İnal TANGİL, 42 yıl boyunca binlerce öğrencisine aktardığı Atatürk sevgisini ve anılarını anlattı.

1923’de Bitlis’de dünyaya gelen TANGİL, Harf Devrimi’nin ardından babasının görev yaptığı Düzce’de okula başladı.
Atatürk ile ilk tanışmasını “İlkokulda bütün öğretmenlerimizle bizi Düzce’de Bolu Caddesi’ne götürdüler. Meğer Atatürk Bolu’dan İstanbul’a gidiyormuş ve onu karşılamaya gidiyormuşuz. Ben kim olduğunu da bilmiyordum. Atatürk’ü ilk olarak orada gördüm.” diyerek anlattı.

Ortaokulun ardından, İkinci Dünya Savaşı yıllarında İstanbul Çapa Kız Öğretmen Okulu’na giden Tangil, 21 yaşında (1944 yılında) ilk görev yeri İnay Köyünde öğretmenliğe başladı. İnay’da 5 yıl (1944-49 arasında) öğretmenlik yaptı. Bu yıllar söyleşide aşağıdaki gibi yer alıyor:

Atatürk aydınlattı

Cumhuriyet ile yetişen ilk kuşağın öğretmenlerinden Tangil, 21 yaşında başladığı öğretmenlik mesleğinden emekli olduğu 1986 yılına kadar çeşitli illerde binlerce öğrenciye Atatürk sevgisini aşıladı. Tangil inançlı bir genç olarak göreve başladığı ilk öğretmenlik yıllarını şöyle anlattı:

“Çapa’dan mezun olduğum sene öğretmenlere köy mecburiyeti kanununlaştı. Ben köye gitmek zorunda kaldım. Manisa’nın Eşme kazasının İnay köyüne gittim. Tren yolu üzerindeki istasyondan inince, biraz engebeli bir yoldan giderek sağ tarafta köyün dışında bir okuldu. Eski bir zeybek köyüydü. Yunanlılar’ın kaçarken yaktığı evler ve yıkıntıları halen duruyordu. Okulda göreve geldikten sonra bayram geldi. Okula bayraklar astım. Öğrencileri topladım. Veliler de merak edip geldiler. Atatürk’ü anlattım onlara. Ondan sonra akşamında da çocuklara da palamut dallarından meşaleler yaptık. Çocukların ellerine verdim. Köy de engebeli bir alandaydı. Köyün bir başından diğer başına fener alayı yaptık. Köylü hayran kaldı. Köyün bütün gençleriyle davul zurnalı bir şekilde zeybekler oynadık. O gece köyü yeniden Atatürk aydınlattı. 5 sene görev yaptığım o yerde, her sene milli bayramları çocuklarımla kutladım. Köylülere Atatürk’ü anlattım. ”

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/cumhuriyet-ogretmeni-ataturkun-yaptiklarini-yeni-goruyoruz-1137360


Mebrure İnal TANGİL’in öğretmenlik yaptığı yılları, onun öğrencilerinden Köylümüz Emekli Öğretmen Kadir ERGÜN’ün anlatımıyla aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. 

 

Kaynak: Necati ERGÜN